Rabalux

Kereső

Stavba a renovácia: Kedy by sme mali plánovať osvetlenie?

Predstavte si, že vstúpite do domu, kde je každá miestnosť dokonale osvetlená, svetlá harmonicky kopírujú rytmus dňa a zároveň sú energeticky úsporné. Ako môžete dosiahnuť takéto ideálne osvetlenie? Tajomstvo spočíva v tom, že s návrhom osvetlenia začnete v správnom čase - či už renovujete, alebo staviate nový dom.

Začnite plánovať dizajn osvetlenia už v počiatočných fázach plánovania.

Začnite od začiatku!

Keď ste v začiatočnej fáze výstavby alebo rekonštrukcie, oplatí sa zosúladiť osvetlenie s architektonickými plánmi. Ak už od začiatku poznáte umiestnenie, typ a funkciu svetelných zdrojov, pomôže to pri optimálnom umiestnení káblov, vypínačov a zásuviek. Takto sa môžete vyhnúť neskorším nákladným a časovo náročným úpravám.

 

Nezabudnite na vonkajšie osvetlenie! Včasné naplánovanie zdrojov energie pre nástenné svietidlá, osvetlenie terasy, osvetlenie plota, dekoratívne a dvorové svietidlá je tiež nevyhnutné na zabezpečenie bezproblémovej inštalácie.

 

Dobre, na začiatku! Ale čo by som mal zvážiť? - Po tomto sa môžete oprávnene pýtať.

Prejdite si plány a premyslite si, aký typ a intenzitu osvetlenia chcete v rôznych miestnostiach. Stropné svietidlá, bodové svietidlá, štýlové ambientné osvetlenie, LED pásy, dekoratívne svietidlá, podsvietenie alebo nástenné svietidlá? Ak napríklad plánujete mať v obývačke stojaciu lampu, uistite sa, že je v blízkosti vhodný zdroj energie.

 

Nezabudnite, že každá miestnosť má iné požiadavky na osvetlenie: v kuchyni a jedálni môžete potrebovať denné svetlo (4000 Kelvinov) a silnejšie osvetlenie, zatiaľ čo v obývačke alebo spálni môže teplejšie svetlo (3000 Kelvinov) vytvoriť pokojnú, relaxačnú atmosféru.

 

Zvážte aj prirodzené svetlo a tienenie!

Skôr ako odložíte plány a začnete písať zoznam, pozrite sa na umiestnenie a veľkosť okien. Dôležitým aspektom návrhu osvetlenia je aj maximálne využitie prirodzeného svetla. Je nielen energeticky úsporné, ale zvyšuje aj pohodlie obytného priestoru.

Ak plánujete vybaviť okná svojho nového domu žalúziami alebo roletami, oplatí sa určiť ich úlohu už v procese návrhu osvetlenia.

 

Keď ste určili typy svietidiel, je čas na návrh!

Pomocou filtra na našej novej webovej stránke môžete ľahko vyhľadávať na základe vybraných úrovní jasu, teplôt farieb a typov. Venujte čas aj materiálu, farbe a štruktúre svietidiel - tie výrazne prispievajú k celkovému vzhľadu vášho domova.

 

Koľko to stojí?

Plánovanie nákladov je dôležitou súčasťou návrhu osvetlenia. Našťastie sú dnes k dispozícii riešenia, ktoré ponúkajú výrazné úspory energie a dlhú životnosť. Preto sa oplatí zamerať na zabudované LED svietidlá alebo výrobky s objímkami, pri ktorých si môžete vopred vybrať a zvoliť zodpovedajúce LED žiarovky.

Okrem toho nezabúdajte na inteligentné systémy, ktoré sú dnes dostupné takmer v každej oblasti. Vďaka nim je osvetlenie pohodlnejšie, energeticky úspornejšie a flexibilnejšie.

 

Neodkladajte návrh osvetlenia!

Začnite už teraz, na začiatku plánovania, a zabezpečte, aby osvetlenie Vášho domu dokonale vyhovovalo Vašim potrebám a štýlu! Spojte sa s profesionálmi a spolupracujte, aby Váš domov zažiaril v tom najlepšom svetle - či už ide o vnútorné alebo vonkajšie osvetlenie.

Stiahnúť ako PDF Vytlačiť tento článok E-mail